Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχαίες φράσεις με τη ματιά του σήμερα

Οι αρχαίες φράσεις που ανθολογούνται στην πρώτη ενότητα του βιβλίου σας, αναδεικνύουν έναν πολιτισμό, τον αρχαιελληνικό. Αυτός αναπτύχτηκε στη διάρκεια αιώνων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και  εκφράζει τις αντιλήψεις των ελληνικών πόλεων-κρατών για την κοινωνική και πολιτική  οργάνωση, τις επιστήμες και τις τέχνες, τη ζωή και τον άνθρωπο. Μέσα στα κείμενα που σώθηκαν αναπτύσσονται οι αξίες εκείνων των κοινωνιών που φαίνεται να δίνουν  απαντήσεις και σε σύγχρονους προβληματισμούς. Ωστόσο καθετί "αρχαίο" δεν το παίρνουμε ως δεδομένο, το μελετούμε κι αναμετριόμαστε μαζί του. Γιατί η δική μας σύγχρονη κοινωνία και ματιά είναι διαφορετική.

Για παράδειγμα, η φράση "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ" που εκφράζει τη σχέση σώματος-νου στην αρχαιότητα (δάνειο εκ της λατινικής γραμματείας που αποκόπηκε από το περιβάλλον της  και παρερμηνεύτηκε) θα αναμετρηθεί με την σύγχρονη πραγματικότητα. Να τη συγκρίνετε με τα παρακάτω στοιχεία, για να συμπεράνετε αν ισχύει ως ιδέα σήμερα.

Stephen Hawking:  είναι ένας από τους πιο σπουδαίους εν ζωή θεωρητικούς φυσικούς




Γιάννης  Σεβδικάλης, 'Ελληνας παραολυμπιονίκης, με διεθνείς διακρίσεις





Σίγουρα μπορείτε να σκεφτείτε και δικά σας παραδείγματα. Περιμένω τις δικές σας σκέψεις για την παραπάνω φράση. Επίσης σκεφτείτε και γράψτε τι σημαίνει για εσάς το "εὖ ζῆν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου